Dat een goede darmflora van belang is weten we allemaal maar waarom deze van belang is en welke invloed deze op het lichaam en de huid heeft en hoe we deze kunnen herstellen of ondersteunen, dat gaan we in dit blogartikel voor jullie uit de doeken doen.

Veel gezondheidsklachten die je niet zo snel met je darmen in verband zou brengen ontstaan als gevolg van een onbalans in de darmflora. Enkele voorbeelden zijn: opgeblazen buik, buikpijn, allergieën, astma, huidproblemen (b.v. acne, eczeem), gewrichtsklachten, chronische vermoeidheid, hoofdpijn of migraine, stress, … Het lijken misschien onschuldige klachten, maar bij een niet goed werkende spijsvertering krijgen de voedingsstoffen die je binnen krijgt geen kans om goed opgenomen te worden door je lichaam. Voor een goede spijsvertering is het dus belangrijk dat je darmflora in balans is, wat wil zeggen dat je voldoende ‘goede bacteriën’ of probiotica in je darmen moet hebben. Deze bacteriën beschermen je via allerlei mechanismen tegen kwaadaardige indringers van buiten en houden je lichaam gezond.

#1 versterking van immuunsysteem
Een goede darmflora (dus veel goede bacteriën) vormen de eerste barrière van het immuunsysteem. Een goede darmflora gaat de strijd aan met schadelijke bacteriën en zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor de groei van schadelijke micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. De darmflora beschermt ook de slijmvliezen de darm. De slijmvliezen van de darm bevatten ontzettend veel cellen van het immuunsysteem zoals lymfocyten, macrofagen … Deze slijmvliezen zijn de sleutel voor een goed werkend immuunsysteem.

#2 bescherming tegen allergieën
Een goede darmflora ondersteunt het immuunsysteem door de aanmaak van antistoffen. Deze antistoffen beschermen de slijmvliezen tegen infecties en tegen de neiging om allergisch te reageren op bijvoorbeeld voeding, huisstofmijt of pollen. De darmflora zorgt ook voor het onschadelijk maken van histamine. Histamine is de stof die vrijkomt bij allergieën en zorgt voor zwelling, roodheid en jeuk. Bij een zwakke darmflora zal een allergie zich dus gemakkelijker kunnen ontwikkelen en zijn de symptomen bovendien veel meer aanwezig. Denken we aan mensen met atopisch eczeem, dermatitis, hooikoorts enzovoort.

#3 helpt de spijsvertering
Een goede darmflora zorgt voor de afbraak van stoffen die de darm zelf niet kan verteren.
Een goede darmflora verteert en absorbeert bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers en zet deze om in belangrijke energiebronnen en voedingsstoffen. Naast dat de darmflora ons beschermt tegen schadelijke micro-organismen en onze spijsvertering helpt, heeft deze nog meer belangrijke functies

#4 levert voedingsstoffen
De darmbacteriën leveren voedingsstoffen waaronder vetzuren. Deze vetzuren verzorgen de energiebehoefte voor de darmwandcellen en stimuleren de doorbloeding van het darmslijmvlies. Op deze manier blijft de darmwand in goede conditie en wordt het zogenaamde ‘lekkende darm syndroom’ voorkomen.

#5 produceert vitamine K en B
De darmflora produceert vitamine K en een aantal B vitaminen. De B vitaminen worden echter hoofdzakelijk door de darmflora zelf gebruikt als voeding en slechts beperkt opgenomen voor ons eigen lichaam.

#6 zorgt voor goede huidconditie
Wanneer de darm niet goed functioneert, zoeken afvalstoffen andere wegen om het lichaam te verlaten, bijvoorbeeld via de huid. Dit kan op de huid leiden tot een overmatige groei van bacteriën, wat op hun beurt leidt tot ontstekingen, acne, schimmelinfecties of psoriasis.Bovendien kunnen aandoeningen zoals eczeem, een slappe huid, droge huid, rimpels, huiduitslag verergeren door een te veel aan giftige stoffen.

Kortom ten behoeve van een goede algehele gezondheid is het dus van belang dat je darmflora in balans is en dat je een gezonde darmfunctie hebt. Hieronder enkel voorbeelden waardoor onze darmflora uit balans raakt.

#1 antibiotica en andere medicijnen
Wanneer je regelmatig antibiotica inneemt dan doodt deze niet alleen ziekmakende bacteriën maar ook de beschermende darmbacteriën. Andere medicijnen werken ook remmend op probiotische bacteriën. Enkele voorbeelden: maagzuurremmers, steroïde medicijnen (prednison), pijnstillers (aspirine en NSAIDS als Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen) en de anticonceptiepil.

#2 stress
Stress zorgt ervoor dat de kwaliteit van de darmflora negatief beïnvloed wordt. Om leren gaan met stresserende situaties helpt dus voor het in stand houden van je darmflora.

#3 andere factoren
Milieuverontreiniging en zware metalen als amalgaam, fluor (slik je tandpasta niet door) en cadmium (o.a. in sigarettenrook en benzine!) kunnen een invloed hebben op je darmflora maar ook een darminfectie door virussen, parasieten, schadelijke bacteriën, schimmels en gisten hebben hier een invloed op.

Aangezien onze darmflora door bepaalde factoren in onbalans gebracht kan worden, wil dat zeggen dat er ook factoren zijn die de balans van de darmflora weer kunnen herstellen. We bespreken hieronder enkele van deze factoren. 

#1 gevarieerd voedingspatroon
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat voornamelijk uit groenten, fruit en gezonde eiwitten en vetten bestaat en waarbij je bewerkte voeding, granen en suikers zoveel mogelijk vermijdt draagt bij aan een goede balans van je darmflora.

#2 vezels
Daarnaast is het belangrijk dat je darmen zich goed kunnen reinigen, door voldoende vezels uit verse groenten, fruit, peulvruchten, rogge, mais, lijnzaad … te eten.

#3 gefermenteerde producten
Bovendien is het zinvol om dagelijks gefermenteerde producten (karnemelk, yoghurt,  natuurdesembrood …),  kokosolie en voeding met probiotica te eten.

Wanneer je je darmflora nog extra wil ondersteunen dan kan dit via pre- en probiotica supplementen. Maar wat zijn prebiotica en probiotica?

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels of koolhydraten van plantaardige oorsprong. Ze zitten in groente, fruit, brood en andere graanproducten. Zij zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en ze zijn de voeding voor de natuurlijke groei van goede darmbacteriën.Voorbeelden van prebiotica zijn: fructo-oligosacchariden en galacto-oligosacchariden (FOS en GOS), inuline, pectines (uit groenten en fruit), glucanen (uit graanproducten). Er wordt geadviseerd om prébiotica als voedingssuppletie te nemen als:

 • je te weinig onverteerbare zoals fruit en/of groenten eet;
 • je last hebt van allergieën en intoleranties;
 • je een slechte spijsvertering hebt
 • je last hebt van chronische darmziekten zoals colitis ulcerosa en ziekte van Crohn;
 • je last hebt van een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis;
 • je bekend bent met schimmelinfecties (o.a. huid,).

Probiotica zijn de bacteriën zelf die samen met de darmwandcellen, verhinderen dat vreemde en ongewenste indringers ons lichaam via de darmwand kunnen binnendringen. Ze activeren cellen van het immuunsysteem. Voorbeelden van probiotica zijn lactobacillen en bifidobacteriën. Er wordt geadviseerd om probiotica als voedingssuppletie te nemen als:

 • je een antibioticakuur hebt gevolgd of andere medicatie slikt;
 • je last hebt van diarree, ook reizigersdiarree
 • je een ongezonde voedingsstatus hebt, veel fast-food eet;
 • je last hebt van stress;
 • je huidaandoeningen als psoriasis, acne en eczeem hebt;
 • je darmproblemen, chronische darmziekten, darminfecties hebt;
 • je voedselintoleranties, voedselallergieën hebt;
Kennismakingsbehandeling voor nieuwe klanten

Kennismakingsbehandeling voor nieuwe klanten

Intake, advies en huidanalyse

Voor slechts € 85,-

Als eerste op de hoogte zijn van al onze nieuwe behandelingen en acties?

Blijf op de hoogte

You have Successfully Subscribed!