Rimpels, na verloop van tijd kunnen we er niet aan ontkomen, maar door de collageenvorming te ondersteunen kunnen we ze wel verminderen. In deze blogpost vind je leuke weetjes over collageen, welke soorten er zijn en hoe we de aanmaak ervan kunnen stimuleren.

Wat we moeten weten over collageen: 

1. Zorgt voor een stevige huid

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit, dat onderdeel is van ons bindweefsel. Het zorgt voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid.

2. Bestaat uit ketens van aminozuren

Ons bindweefsel bestaat voor 70% uit collageen. Dit wordt gemaakt door zogenaamde fibroblasten. De structuur bestaat uit tropocollageen-eenheden die met elkaar verbonden zijn, en uit drie rond elkaar verstrengelde polypeptide-ketens.

3. Helpt rimpels voorkomen

Als we jong zijn wordt er voldoende collageen gemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Vanaf ons 25e levensjaar wordt er steeds minder collageen aangemaakt en helaas is dat de oorzaak van het ontstaan van rimpels.

4. Heeft antioxidanten nodig voor bescherming tegen vrije radicalen

Collageen is erg gevoelig voor vrije radicalen, ze beschadigen de collageen- en elastinevezels waardoor de huid slapper wordt en rimpels kunnen ontstaan. Voldoende antioxidanten beschermen collageen tegen vrije radicalen.

5. Heeft vitamines nodig voor de ontwikkeling

Vitamine A voorkomt de afbraak van collageen en is direct betrokken bij de vorming ervan. Vitamine C is verantwoordelijk voor de sterkte van de collageenvezels.

6. Wordt verwerkt in cosmetische producten

Er wordt vaak collageen toegevoegd aan cosmetische producten bij het bestrijden van rimpels maar onze huid kan geen collageen van buitenaf opnemen. Het heeft wel de eigenschap water aan te trekken waardoor het goede hydraterende eigenschappen heeft.

Er bestaan verschillende soorten collageen. Collageen kan van kunstmatige, plantaardige, dierlijke of menselijk aard zijn.

#1 Kunstmatig collageen

Kunstmatig collageen is lichaamsvreemd en kan je beter vermijden. Als kunstmatig collageen in de huid wordt ingespoten, wordt het grootste deel niet door de huid opgenomen.

#2 Plantaardig collageen

Plantaardig collageen verschilt het meest met het menselijke collageen. Dit type collageen wordt niet geabsorbeerd, maar blijft als een beschermlaag op de opperhuid liggen.

#3 Menselijk collageen

Menselijk collageen kan niet goed door de huidlagen doordringen en kan dus alleen werkzaam zijn als het zou worden geïnjecteerd. Deze ingreep is niet alleen kostbaar, maar geeft alleen lokale resultaten.

#4 Dierlijk collageen

Dierlijk collageen wordt meestal verkregen van runderen en wordt meestal slecht verdragen door de mensenhuid. Het geeft een grote kans op allergische reacties en andere bijwerkingen. Bovendien wordt dierlijk collageen onvoldoende door onze huid geabsorbeerd.

#5 Marine collageen

In tegenstelling tot alle andere soorten collageen, is marine collageen wél in staat de huid binnen te dringen. Marine collageen blijkt een structuur van een aminozuurketen te hebben die perfect overeenkomt met collageen van de menselijke huid.

De hoeveelheid en kwaliteit van het collageen in de huid is verantwoordelijk voor de gezondheid en jeugdigheid van je huid. Maar hoe kun je aanmaak van collageen stimuleren? In de beautyindustrie zijn er voornamelijk drie methoden waarop geprobeerd wordt om de huid te stimuleren nieuw collageen aan te maken.

#1 collageen in cosmeticaproducten


In cosmetica wordt veelal gebruik gemaakt van marine collageen omdat deze erg overeenkomt met het collageen in de menselijk huid. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat collageenmoleculen in staat zijn de huid te penetreren en een tekort aan collageen in de diepere huidlagen op te vullen. Wel is collageen als cosmetica-ingrediënt een uitstekend bevochtigingsmiddel die een bijdrage kan leveren aan een optimale hydratatie van de huid.

Collageen wordt ook gebruikt als vulmiddel voor rimpels en littekens. Hierbij wordt het collageen (veelal rundercollageen) direct in de diepere huidlagen gespoten. Het effect hiervan is echter tijdelijk en het collageen wordt mettertijd weer afgebroken. Inmiddels zijn er effectievere en veiligere opties wat betreft fillers beschikbaar, zoals hyaluronzuur.

#2 fibroblast-activerende cosmetica-ingrediënten


In plaats van te proberen om collageen in te brengen in de huid door het in z’n oorspronkelijke vorm te verwerken in crèmes, worden er ook ingrediënten gebruikt die in staat zijn om de fibroblasten in de huid te activeren om nieuw collageen aan te maken.

Cosmetica-ingrediënten waarvoor wetenschappelijk bewijs bestaat dat zij in staat zijn om de fibroblasten in de huid te activeren, zijn: vitamine C, vitamine A, glycolzuur en niacinamide.

#3 collageen in voedingssupplementen

Er zijn tal van voedingssupplementen in de vorm van pillen, poeders en drankjes die collageen bevatten. Net als bij collageen als cosmetica-ingrediënt, is het bij collageen als voedingsstof de vraag of de collageenpeptiden aanbelanden in de huid en daar hun functie doen. Daarom verwerken wij bij Pascaud in onze voedingssupplementen de bouwstenen van het collageen. Want dankzij deze bouwstenen kan het lichaam weer collageen gaan opbouwen. Het product Collastim heeft als bouwsteen D-qlucosaminesulfaat. Samen met de C&C zuigtabletten zorgen deze supplementen voor de aanmaak van sterk collageen.

BRON: PASCAUD

Kennismakingsbehandeling voor nieuwe klanten

Kennismakingsbehandeling voor nieuwe klanten

Intake, advies en huidanalyse

Voor slechts € 85,-

Als eerste op de hoogte zijn van al onze nieuwe behandelingen en acties?

Blijf op de hoogte

You have Successfully Subscribed!