Maar liefst 90 procent van de vrouwen heeft er last van, maar toch bestaan er over cellulite nog heel wat misverstanden. Is die vervelende sinaasappelhuid echt je eigen schuld? En moet je je erbij neerleggen of kan je er iets aan doen?
Wij zochten het voor je uit.
Wat is Cellulite
Bij cellulite is de huid hobbelig doordat er in een onregelmatig patroon vetophopingen vlak onder de huid zijn ontstaan. Naast uitstulpingen lijken er ook deukjes of putjes te zijn, waardoor de huid wel een beetje lijkt op een sinaasappelschil. Vandaar dat cellulite ook wel sinaasappelhuid genoemd wordt. Bij cellulite kunnen de kuiltjes en bobbeltjes in de huid enigszins gevoelig zijn. Daarnaast voelen deze gebieden door de verminderde bloedcirculatie koud aan en worden ze minder snel bruin door de zon.
Sinaasappelhuid bevindt zich vooral op de billen, benen en bovenarmen. Cellulite is volkomen onschuldig. De meerderheid van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. Er bestaan 3 soorten cellulitis:
- vetcellulitis waarvan de hoofdoorzaak een ophoping van vetcellen is.
- vezelige cellulitis waarvan de hoofdoorzaak een slechte werking van het bindweefsel is.
- waterige cellulitis waarvan de hoofdoorzaak waterophoping en een slechte circulatie is.
Oorzaken van Cellulite
Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht maar dit is niet waar. De oorzaak is voornamelijk te zoeken in slap bindweefsel, een verminderde doorbloeding van de bloed- en lymfevaten, slechte voeding en onvoldoende beweging. Cellulitis kan dus een gevolg zijn van een combinatie van factoren:
#1 genen: bij sommige mensen is er een onevenwicht tussen de lipolyse (vetafbraak) en de lipogenese (vetvorming).
#2 hormonen: het evenwicht tussen oestrogenen en progesteron zorgt voor de verdeling van vetten in het lichaam. Veranderingen in het hormonaal stelsel zoals de puberteit, zwangerschap, anticonceptie … kunnen tot cellulitis leiden.
#3 circulatie: hoe slechter de bloedsomloop en de lymfecirculatie is, hoe groter de kans op cellulitis wordt.
#4 voeding: de hoeveelheid voedsel je eet en ook de kwaliteit ervan heeft een invloed op de vetophoping in het lichaam. Stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne dragen hier toe bij.
#5 spieren: de spiertonus regelt de vetmassa in ons lichaam.
Oplossingen tegen Cellulite
Er is geen wondermiddel tegen cellulite, maar er bestaan wel een aantal behandelingen die efficiënt kunnen zijn. Deze moeten natuurlijk aangepast zijn aan het type cellulite en gecombineerd worden met een gezonde levensstijl: vetarm voedsel, regelmatig sporten …
#1 Mechanische massage:
Met apparatieve massage kun je cellulite verminderen. Met een massage-apparaat bestaande uit twee draaiende rollers met een zuigsysteem wordt een rolmassage uitgevoerd. De huid wordt als het ware geplooid in een soort golfbeweging die ervoor zorgt dat afvalstoffen en opgehoopt vet worden afgevoerd en er een betere circulatie is.
Manuele Massage
Pressotherapie is een andere behandelingsmethode die de circulatie in lymfe- en bloedvaten efficiënter maakt. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt die lucht blaast in een soort zakken waarin je benen ingepakt zitten van de voeten tot aan de liezen.
#2 Medische en chirurgische behandelingen:
Mesotherapie is een behandeling die bestaat uit herhaaldelijke oppervlakkige injecties met verschillende cellulitebestrijdende stoffen die in de vetlagen van de huid worden gespoten. Liposuctie is een behandeling waarbij onderhuids vetweefsel wordt weggezogen. De primaire functie van deze procedure is echter het verwijderen van vet op specifieke lichaamsdelen, en niet het verwijderen van cellulite.
#3 Elektrotherapie en ultrasone lipolyse:
Elektrische schokken, ultrasonorische trillingen en infrarood worden ook gebruikt om cellulite tegen te gaan. Elektroden of andere toestellen worden geplaatst op de te behandelen zones. Ze zorgen voor een temperatuurstijging van het weefsel, voor een betere circulatie van vetcellen en voor de afvoering van opgehoopte stoffen.
#4 Lymfedrainage:
Met watergymnastiek, hydromasserende baden en straaldouches kun je opgehoopt water afvoeren en zorgen voor een betere bloed- en lymfecirculatie om zo cellulite tegen te gaan. Met speciale (soft) laserapparatuur kun je vocht afvoeren uit het lichaam. Dit werkt vooral heel goed bij de ‘waterige cellulite’
#5 Voedingssupplementen:
Er zijn actieve bestanddelen in voedingssupplementen ( kruiden) die cellulite kunnen tegengaan. Draineurs voeren afvalstoffen en opgehoopte weefsels af en vetverbranders elimineren vetcellen.
Bron:
www.pascaud.com/blog/cellulite